Sider

30. mars 2015

Gult er kult

Jeg har lest at innsekter andre små kryp liker gule blomster. Og flere av dem jeg har i hagen blir store tuer. Sats på et bredt utvalg av stauder, så har du en blomstehage helt til langt ut på høsten. 
GOD PÅSKE! 

28. mars 2015

Gule roser

Siden det er starten på påsken - et par gule roser som jeg dessverre har glemt navnet på. I år skal jeg bli mye flinkere til å skrive hagedagbok, og notere ettehvert som jeg planter ut nye planter. 
Et smart tips er å lage en oversikt i fugleperspektiv på ruteark og tegne inn alle plantene du har. Er det noen som vet om maler, intro eller hvordan du gjør det? Takknemlig for tilbakemelding(er) :) 

26. mars 2015

Vår på Vestlandet

Vår i Vest
Mens snøen laver østover er våren godt igang her på vestlandet. Selv de små hvite flekkene på plenen som var her i dag tidlig, er borte nå, så vi krysser fingrene at snøen holder seg der den er akkuratt nå. 
Våronna er i full gang, og blomsten nederst (som jeg ikke husker navnet på) blomstrer før tulipanene.  Selv Peonen har valgt å titte frem. Morelltreet er full av nye skudd, og den vårblomstrete Klematisen spirer villig ivårsola. 
Været nå idag er lettskyet, men gradestokken går heldigvis rett vei, så det kan godt være det blir hagevær i helgen. God hagehelg til alle som titter innom:)


23. mars 2015

Anemone X hybrida

Høstsymre

Denne er en av de vakreste blomstene i hagen. Annemone eller Høstsymre om du vil blomstrer villig på sensommeren og kan bli hele 1,2 meter høy! Trives best i fuktig veldrenert næringsrik jord i sol eller halvskygge. Kilde: Hageselskapet

11. mars 2015

Rød sykkel

I veikanten, langs en "øde"landevei i retning Fjågesund (Telemark) måtte jeg bare stoppe for å knipse denne sykkelen. Det var ifjor sommer, og jeg lurer på om denne står på samme sted fremdeles. Legg merke til rosen foran. Det et stykke til nærmeste bebyggelse, og derfor var den et ganske godt blikkfang, der den stod parkert langs veien.

10. mars 2015

Blåveis og Hvitveis

Drømmer du om blåveis i hagen, er ikke selvplukk svaret.  
Blåveisen er ikke fredet, men den sprer seg sakte og trenger tid til å gro. 
Det er dessuten ikke lov å ta med seg planter på rot uten grunneiers tillatelse.  
For å ha blåveis i hagen må du derfor enten kjøpe den på et gartneri, eller bytte til deg fra andre hageentusiaster. På hagesenteret kan du finne en ungarsk variant som heter Hepativa transylvanica.http://www.dagbladet.no/2012/04/03/tema/klikk/bolig/hage/20973584/ 
Bildene under er tatt ifjor vår i Kragerø. Blåveis er ikke så utbredt på Vestlandet. 

9. mars 2015

Rosa blomster

Nå har jeg meldt meg på konkurransen, hva med deg? Mer info får du ved å klikke på linken: http://moseplassen.com/2015/03/rosa-blomster/comment-page-1/#comment-179747
De fineste rosene er rosa
Kjempeverbena
Blekrosa staude i selskap med kjempeverbena
Min første Georgine var rosa

8. mars 2015

Ut på tur

2015 Friluftlivets år! Og Kvinnedagen!
Vi går mot lysere dager og varmere dager. Vil dele noen glimt fra den daglige turen min. Det er terapi, god mosjon og inspirerende å bruke naturen bare et steinkast fra hjemmet. Man går gjennom mosekledde dalsøkk, og forbi små elver som naturen selv har skapt. I dette området finnes det også flere utsiktspunkter hvor en ser både byen og havet.
De mange løypene og stiene har ikke blitt til av seg selv. Skudenes Fjellag med flere pensjonister i spissen, og lokale frivillige står på for å lage gode turløyper for oss turgåere. Du trenger ikke være lokalkjent for å gå tur i dette området. Fjellaget har gjort en super jobb med å sette opp skilter, så det er ingen grunn til å være en sofasliter på søndagene og hverdagene. Husk gode sko og varme klær. Her finnes det milevis med turløyper for folk i alle alderstrinn. Idag var det typisk vestlandsvær med regn. Da er det ekstra tilfredstillende med en varm dusj, og en kopp te etter turen.
I år er det Friluftlivets år, og vi blir oppfordret til å bli flinkere til å bruke naturen. Og det trengs, for det er mer en nok plass for enda flere der ute. http://www.friluftslivetsar.no

5. mars 2015

Roser og Klematis

Har en gammel rød og rosa klatrerose i hagen. Klematis stortrives sammen med roser.

1. mars 2015

Stemorsblomster

En av mine favorittblomster om våren er stemorsblomster. De er trofaste, og kommer igjen år etter år. Jeg planter som oftes nye planter fra frø og kjøper stemorsplanter hver vår. Disse er planter av frø fra Impecta. Mine stemorsblomster blomstrer i store sink-kasser, nesten hele sommeren. På terassen blir de et godt blikkfang. Sink-kassene står ute hele året, og når våren kommer spirer det for fullt. De finnes i et vell av farger, og stemorsblomster er lettstelte planter som tåler 5 minusgrader. Men blir det frostnetter i flere dager, dekk plantene med fiberduk, eller ta dem inn i gangen. 



Stell av Stemorsblomster
  • Knip av visne blomster. Jo mer du kniper, jo flere blomster dannes.
  • Når du planter Stemorsblomster i store krukker, kan du blande inn litt gjødsel slik at plantene får næring til å fortsette blomstringen utover sommeren.
  • Stemorsblomster vil ha jevn fuktighet, men pass på at vannet ikke blir stående i potten. Når du vil plante noe nytt i krukkene, kan du sette Stemorsblomstene ut i hagen. De vil ofte sette frø og nye planter vil blomstre neste vår. kilde: http://www.obp.no